Green Today
Green

155.000 τόνοι μολυσμένης άμμου έχουν απομακρυνθεί από την Κριμαία – Μεγάλη επιχείρηση της Ρωσίας

Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες απορρύπανσης στη Μαύρη Θάλασσα, στον Κόλπο του Κερτς, μετά την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια που υπέστησαν ζημιές λόγω καταιγίδας. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η επιχείρηση καθαρισμού, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, παραμένει ενεργή, με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε η διαρροή χιλιάδων τόνων μαζούτ.

Η καταστροφή συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου 2024, όταν τα δεξαμενόπλοια Volgoneft-212 και Volgoneft-239, ηλικίας άνω των 50 ετών, υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Το πρώτο πλοίο κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε, ενώ το δεύτερο προσάραξε, απελευθερώνοντας συνολικά περίπου 4.300 τόνους καυσίμου στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε γρήγορα, μολύνοντας ακτογραμμές τόσο στην περιοχή του Κρασνοντάρ όσο και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το οικοσύστημα της Μαύρης Θάλασσας.

«Ανθεί» το λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου – Ο ρόλος των «σκοτεινών πλοίων»

Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 155.000 τόνοι μολυσμένης άμμου και εδάφους, με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών και ομάδων έκτακτης ανάγκης. Παρά τις προσπάθειες, η διαρροή συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση, καθώς νέα σημεία ρύπανσης εντοπίζονται περιοδικά, όπως αναφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2025. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό «οικολογική καταστροφή», ενώ η Greenpeace και άλλοι περιβαλλοντικοί οργανισμοί προειδοποίησαν ότι η μακροπρόθεσμη ζημιά μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες λόγω της φύσης του μαζούτ, το οποίο βυθίζεται και αποδομείται δύσκολα.

Σε υψηλά 4 μηνών το πετρέλαιο, λόγω Σ. Αραβίας και Ρωσίας

Η επιχείρηση καθαρισμού αντιμετωπίζει κριτική για ανεπαρκή εξοπλισμό και καθυστερημένη αντίδραση από τις αρχές, ενώ η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για χρήση παλαιών πλοίων του «σκιώδους στόλου» της, εντείνοντας τις διπλωματικές εντάσεις. Παρά την πρόοδο, η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος παραμένει αβέβαιη, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και αυστηρότερες κυρώσεις στον τομέα της ναυτιλίας.

Σχετικά άρθρα

EDPR: Αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας κατά το α’ τρίμηνο του 2023

Sakketou

Motor Oil: Στα 967,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το 2022

Sakketou

Σε άνοδο το πετρέλαιο λόγω έντασης στη Μέση Ανατολή

Sakketou
Φόρτωση....