Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ρυθμίζονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 5% το 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις περικοπές στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, θέτοντας την ΕΕ σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για μείωση των εκπομπών κατά 62% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Τριετής προθεσμία της ΕΕ για στόχους CO₂ στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Το ETS της ΕΕ, που καλύπτει περίπου το 45% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ένωσης, αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποχρεώνοντας βιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής ενέργειας και αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για τα δικαιώματα εκπομπής CO2. Οι εκπομπές του συστήματος έχουν πλέον μειωθεί κατά περίπου 50% από το 2005, δείχνοντας σημαντική πρόοδο.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας για τη μείωση του 2024 ήταν ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής, όπου οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2023. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8% και από πυρηνική ενέργεια κατά 5%, καθώς και στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 8% και άνθρακα κατά 15%.
Παράλληλα, το ETS επεκτάθηκε το 2023 ώστε να συμπεριλάβει και ορισμένες θαλάσσιες εκπομπές, με 72 εκατομμύρια τόνους CO2 να αναφέρονται για το 2024. Ωστόσο, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής μειώθηκαν κατά 4,5% την Παρασκευή, φτάνοντας τα 63 ευρώ ανά μετρικό τόνο, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση μετά την ανακοίνωση της Κίνας για ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο του 2025, οι τιμές έχουν πέσει κατά 25%.
Η μείωση αυτή ενισχύει την αισιοδοξία ότι η ΕΕ μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους, αν και οι προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και τη συνεχή ανάγκη για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες.