Green Today
Περιβάλλον

Ηγέτες από όλο τον πλανήτη στην Αθήνα για το 9ο «Our Ocean Conference»

Με την παράδοση της «Σκυτάλης της Φύσης» στους ηγέτες που θα δώσουν το «παρών» στο 9ο “Our Ocean Conference” (16-17/4) ανοίγει η αυλαία της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, που θα φέρει στην Αθήνα εκπροσώπους 120 και πλέον κρατών, μεταξύ αυτών Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα Ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 9ου “Our Ocean Conference”, στις 15 Απριλίου αναμένεται να καταπλεύσει στη Μαρίνα Φλοίσβου το αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό “Legend” Ericsson 1 για να παραδώσει τη «Σκυτάλη της Φύσης» στους ηγέτες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, εκ μέρους της θρυλικής παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης “The Ocean Race”. Το σκάφος, μέσω της πραγματοποίησης της σκυταλοδρομίας “Relay4Nature”, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη θαλάσσια προστασία.
Παράλληλα, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενεί το “Our Ocean Film Festival”. Θεατές όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευμένες ελληνικές και εξαιρετικές διεθνείς παραγωγές για τους ωκεανούς και τη θάλασσα, και θα μπορούν να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους, που θα τις προλογίζουν.
Για το 9ο “Our Ocean Conference” (16-17/4) και το “Youth Leadership Summit” (15 Απριλίου, εστιάζει στη συμμετοχή των νέων σε πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ωκεανών), που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν: ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Εκεί, αναφορικά με τις δεσμεύσεις (commitments) επισημάνθηκε πως έχουν ανανεωθεί -προς το παρόν- 570 υφιστάμενες και έχουν υποβληθεί 334 νέες, με τον συνολικό προϋπολογισμό αυτών να διαμορφώνεται σε 7,642 δισ. δολάρια (σ.σ. σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεσμεύσεις από Ελλάδα και ΗΠΑ).
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο 9ο “Our Ocean Conference” θα ανακοινωθούν περισσότερες από 20 δεσμεύσεις (commitments), κάποιες άμεσες και άλλες με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2030.

Άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων και σειρά άλλων πρωτοβουλιών

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time). Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα. Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.
Επίσης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών επισημάνθηκαν επίσης τα εξής:

  • Προωθείται η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τις Υδατοκαλλιέργειες, αλλά και την Αλιεία και τον Αλιευτικό́ Τουρισμό́.
  • Αναστέλλεται η αλιευτική δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας στο πλαίσιο της προτεραιότητας του ΥΠΑΑΤ για διαρκή προστασία των ιχθυαποθεμάτων.
  • Σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.
  • Αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση σχετικών δράσεων βιώσιμης αλιείας, κ.ά.

• Από τη συντακτική ομάδα του greentoday.gr

Σχετικά άρθρα

Ο ΟΠΕΚ αφήνει αμετάβλητη πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου

Sakketou

Ο τριπλός ρόλος της γεωθερμίας. Ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έτοιμο να αξιοποιηθεί

Sakketou

Σε υψηλά 4 μηνών το πετρέλαιο, λόγω Σ. Αραβίας και Ρωσίας

Sakketou
Φόρτωση....