Green Today
Παγκόσμιο ρεκόρ στην αποθήκευση ενέργειας το 2022. Οι προοπτικές της αγοράς
Απόψεις

Παγκόσμιο ρεκόρ στην αποθήκευση ενέργειας το 2022. Οι προοπτικές της αγοράς

Η αποθήκευση ενέργειας σημείωσε άλλο ένα έτος ρεκόρ το 2022, προσθέτοντας χωρητικότητα 16 gigawatts/35 gigawatt-hours, αυξημένη κατά 68% από το 2021. Πέρα από τις προσθήκες ρεκόρ, αρκετές αγορές ανακοίνωσαν φιλόδοξους στόχους αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους άνω των 130 GW έως το 2030, αν και το BloombergNEF παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά αυτές τις προβλέψεις.

Η παγκόσμια ακαθάριστη αποθήκευση ενέργειας

Το ρεκόρ της παγκόσμιας αποθήκευσης ενέργειας το 2022 θα ακολουθήσει ένας σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 23% έως το 2030, με ετήσιες προσθήκες να φτάνουν τα 88 GW/278 GWh, ή 5,3 φορές μεγαλύτερες από τα μεγέθη του 2022.

Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε όρους μεγαβάτ έως το 2030. Αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για την Κίνα κατά 66% για να λάβουμε υπόψη τους νέους περιφερειακούς στόχους της χώρας στην αποθήκευση  ενέργειας, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη σημαντική νέα δυναμική στον τομέα αυτόν.

Αντίθετα, οι καθυστερήσεις έργων συνεχίζουν να επιβραδύνουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, με 7,2 GW/18,4 GWh έργων αποθήκευσης να καθυστερούν το 2022. Παρά τις καθυστερήσεις, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να προμηθεύονται περισσότερη ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση για να καλύψουν τις ανάγκες χωρητικότητας του συστήματος.

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEAEurope, the Middle East and Africa) πρόσθεσαν 4,5 GW/7,1 GWh το 2022. Οι οικιακές και μικρής κλίμακας μπαταρίες κυριάρχησαν στην αγορά της περιοχής, μια τάση που θα παραμείνει μέχρι το 2025, καθώς οι υψηλές τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και τα κυβερνητικά προγράμματα κινήτρων υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νοικοκυριών.

Το υψηλό κόστος του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας έχει δώσει κίνητρα στις εταιρείες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς χημικές ουσίες χαμηλότερου κόστους όπως ο φωσφορικός σίδηρος λιθίου (LFP). Περισσότεροι Κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών επεκτείνουν τα προϊόντα LFP στο εξωτερικό και αναμένουμε ότι το μερίδιό του θα συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως μέχρι το 2026 λόγω του χαμηλότερου κόστους, της μεγαλύτερης διάρκειας κύκλου ζωής και της κλίμακας κατασκευής. Μετά το 2027, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου μπορεί να γίνουν πιο δημοφιλείς για την αύξηση της ζήτησης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ασία και Ειρηνικός

Η Ασία-Ειρηνικός (APAC) διατηρούν το προβάδισμά  στην αποθήκευση ενέργειας  με βάση τη χωρητικότητα ισχύος (γιγαβάτ), αντιπροσωπεύοντας το 44% της εκτιμούμενης νέας χωρητικότητας έως το 2030. Η Κίνα προηγείται στις αναπτύξεις τέτοιου είδους εγκαταστάσεων στην περιοχή, με γνώμονα τους τοπικούς στόχους και τις υποχρεωτικές πολιτικές ολοκλήρωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Άλλες αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία θέτουν επίσης φιλόδοξους στόχους και προωθούν επιδοτήσεις για την αποθήκευση ενέργειας. Οι ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνήσεις της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ετήσια προγράμματα επιδότησης για μπαταρίες κοινής χρήσης, ενώ η Νότια Κορέα έθεσε στόχο αποθήκευσης 25 GW/127 GWh έως το 2036. Η Ινδία λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας παρέχοντας χρηματοδότηση για 4 GWh μπαταριών κλίμακας δικτύου το 202 από το 2024.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή – Αφρική

Η περιοχή EMEA αναπτύσσεται  γρήγορα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με στόχο να αντιπροσωπεύουν το 24% των γιγαβάτ που θα αποθηκευτούν το 2030. Η περιοχή πρόσθεσε 4,5 GW/7,1 GWh το 2022, με τις οικιακές εγκαταστάσεις μπαταριών στη Γερμανία και την Ιταλία να ξεπερνούν τις προσδοκίες του  BloombergNEF .Οι εγκαταστάσεις που αφορούν στις κατοικίες  αφορούν πλέον μεγάλο τμήμα της αγορά  στην περιοχή και θα αναπτύσσονται διαρκώς μέχρι το 2025.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,06 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν διατεθεί σε έργα αποθήκευσης το περασμένο έτος,  σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία, Κροατία , Φινλανδία και Λιθουανία. Ο EMEA αναμένεται να φτάσει σωρευτικά τα 114 GW/285 GWh μέχρι το τέλος του 2030, δεκαπλάσια αύξηση σε όρους γιγαβάτ, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία να πρωτοστατούν στις προσθήκες.

ΗΠΑ – Λατινική Αμερική

Η περιοχή της Αμερικής αντιπροσωπεύει το 21% της ετήσιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας σε βάση γιγαβάτ έως το 2030. Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά, με έργα μεγάλης κλίμακας κυρίως στην Καλιφόρνια, στα νοτιοδυτικά και στο Τέξας. Οι ΗΠΑ έχουν αντιμετώπισαν σοβαρές καθυστερήσεις  σε νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας, λόγω της αύξησης του κόστους της μπαταρίας.

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς στη Χιλή θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερες προσθήκες αποθήκευσης ενέργειας στην εκκολαπτόμενη αγορά  της Λατινικής Αμερικής. Η ταχεία αύξηση του όγκου ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλη τη Χιλή και τη Βραζιλία και η ανεπαρκής επένδυση στο δίκτυο στο Μεξικό θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για αποθήκευση.

• Από τη συντακτική ομάδα του greentoday.gr

Σχετικά άρθρα

Μαζί, μπορούμε να γράψουμε μια άλλη ιστορία για τον πλανήτη μας

Hans Bruyninckx

Η ανακαίνιση των κτιρίων, δεν είναι κόστος, είναι επένδυση

Kadri Simson
Φόρτωση....